PASULJ NA ZDRAV NAČIN

Pasulj beli,tamni,šareni čorbast, gust, prebranac ili kao salata.

Svi ga rado jedu i izvanredna je hrana.Pasulj je visoko vredna namirnica koju svi vole,a često ga izbegavaju zbog raznih zabluda. Ne izbegavajte da jedete pasulj i razna jela od pasulja, samo ga pripremajte na nov i zdraviji način. Pasulj je zdrav samo uobičajeni načini pripreme mogu da Vam stvore težinu i da unesete mnogo kalorija. Ne odustajte od dobrih i voljenih ukusa i jela pripremite ga na nov, zdrav i jednostavan način sa manje kalorija. Probajte ukus je isti čak i bolji. Možete ga slobodno jesti bez bojazni da ćete dobiti kilograme, a možete ga jesti čak i ako ste na ishrani.

🍴Kaloriska vrednost pasulja:

  1. 100 g skuvanog pasulja ima od 74 do 80 kcal
  2. 100 g suvog neskuvanog pasulja 260
  3. 100 g zelenog pasulja 74 kcal

⏰Brzo i lako pripremanje pasulja. Vikendom kada imate više vremena skuvajte veću količinu pasulja samo u vodi kojoj možete dodati seckani luk, nekoliko zrna bibera i lovorov list po želji zbog arome. Ovako pripremljen pasulj možete koristiti na različite načine. 

Često je pitanje da li se prvo vodu treba baciti?Manje ćete imati problema sa varenjem ako bacite prvu vodu.Možete ga kuvati i u ekspres loncu. Kada je pasulj skuvan i ohladjen možete ga zamrznuti u više manjih porcija – obroka do konačne pripreme. Uvek možete veoma brzo da pripremite neka jela od pasulja.

Kako zgusnuti pasulj bez zaprške – brašna i ulja?Odvojte malo pasulja i vode u kojoj ste kuvali i ispasirajte u super secku ili blenderu. Dobićete pire od pasulja i pomešajte sa ostalim pasuljem, dodajte začine po ukusu.

*Pasulj prebranac-Ugrejte tiganj ili posudu, dodajte malo maslinovog ulja, seckani luk crni ili praziluk. Kada malo omekša dodajte alevu papriku, promešajte. Sada je pravi trenutak da dodate skuvani pasulj i pire od pasulja koji ste prethodno napravili.  Lagano promešajte. Po želji možete dodati biber, lovor list, pečenu papriku i zapecite u rerni.

*Pasulj kuvan gušći ili redji-Princip je sličan, samo dodajte više vode i prokuvajte. Ako volite da se oseti ukus dimljenog mesa i tu upotrebite jedan mali ali koristan trik. Naseckajte malo pančete, ugrejte je i dodajte pasulju. Uštedećete mnogo kalorija,a ukus će biti izvanredan. Beli luk dodajte po ukusu. Da ne bi imali gorušicu ili ako Vam smeta miris odstranite zeleni središni deo i dodajte samo beli. Ukus će biti isti, a izbećićete probleme.

*Salata od pasulja-Obarenom i prethodno pripremljenom pasulju dodate seckani crni,a još bolje crveni luk. Ako imate probleme sa varenjem primenite još jedan trik. Naseckan luk posolite, rukom istisnite sok i gorčinu, malo ga operite i tako dodajte pasulju. 

*Pire od pasulja-Skuvan pasulj propasirajte u blenderu ili u super secku. Ugrejte tiganj, dodajte jednu do dve kafene kašičice maslinovog ulja. Kada se malo ugreje ako volite dodajte seckani ili narendan beli luk, alevu papriku i pire od pasulja. Sve ostale začine po želji. Ako vam je pire mnogo gust razredite ga vodom u kojoj se kuvao pasulj. 

Savet:Pasulj je mahunarka i ne kombinuje se sa mesom. Jedite ga posebno uz razne salate, barenu cveklu, pečene paprike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s