BRZO I LAKO PRIPREMITE RIBU

Riba se preporučuje u ishrani najmanje dva puta nedeljno, a sada u vreme posta mnogo je češće zastupljena u ishrani. 

Pripremiti ribu je veoma jednostavno mada za mnoge predstavlja problem. Često se kupuje već pripremljena riba, malo zbog mirisa a većina se pravda da ne znaju da je pripreme.

Kada kupujete ribu, ona mora da lepo i sveže izgleda, a specijalizovane ribarnice besplatno čiste ribu, tako da ćete izbeći čišćenje i prljanje kuhinje. Možete tražiti i da vam iseku komade, odstrane glavu i rep, izvade srednju kost. 

Odlična je i zamrznuta riba jer se uglavnom odmah na ribarskim brodovima stavlja na led i zamrzava. U prodavnicama izaberite pakovanje riba koje su odvojene, birajte pakovanja koja ne izgledaju da su otopljena pa opet zamrznuta, i naravno da pakovanje nije oštećeno. Najbezbednije je kupovati u velikim marketima koji imaju dobre zamrzivače.

Pripremite marinadu, u super secku iseckajte beli luk i svež peršun, malo posolite, dodajte limun i nalijte maslinovo ulje. Ovako pripremljena marinada može stajati i nedelju dana.

Očišćenu ribu malo posolite morskom solju, poprskajte limunom spolja i iznutra. Namaćite marinadom. Kriške limuna možete složiti unutra, preko ili oko ribe. Tako pripremljenu ribu možete peći u rerni na peki papiru, dobrom tiganju ili na grilu. Važno je da rerna ili tiganj budu ugrejani. Riba se veoma brzo peče i dovoljno je zaista par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane. Ako pečete u rerni nije potrebno da je okrećete.

Sve jedno koju vrstu ribe izaberete postupak je isti. Ipak možda je najbolje da se odlučite za morsku ribu. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s